Norrköping

Transportstyrelsen tar åt sig av kritik

Transportstyrelsen erkänner nu att man inte klarat av handläggningen av körkortsfrågor på ett bra sätt. Trafiklärare har riktat hård kritik mot att hur myndigheten klarar av körkortshandläggningen.

– Transportstyrelsen har helt misslyckats med att ta över ansvaret för körkortsfrågor, säger en trafiklärare från länet till Sveriges Radio Östergötland.

Och kritiken är inte alldeles fel, det säger Birger Höök som är direktör för trafikregistret på Transportstyrelsen.

– Vi skulle kunna vara bättre, men jag tycker att debatten blir lite onyanserad ibland.

Kommer ni att tillföra mer resurser nu?

– Det har vi gjort, vi har tagit in mer folk, arbetat övertid, tagit in sommarvikarier och arbetat med att förbättra tekniken.

När blir det normala tider igen?

– Vi vill inte ha normala tider, vi vill att de ska vara bättre än förut. Det tar lite tid, för vi måste beta av den stora hög som kom in och komma i balans med det som kommer in nu. Till hösten, framåt årsskiftet tror jag att vi är i kapp.

Enligt Birger Höök finns saker som man kan göra själv. Han pekar på att många skickar in körkortstilsstånd, men inte synintyget.

– Privatpersoner och körskolor kan gå in och titta på de blanketter som finns på webben och sen skicka in allt samlat. Då går det fortare.

Samtidigt säger han alltså att myndigheten inte har hanterat körkortsfrågan bra.

– Vi har inte gjort ett bra jobb. Vi borde ha kunnat se till att det blev en bättre övergång. Å andra sidan har vi lagt möda på att förbättra oss och vi arbetar ständigt med att få till

Lisa Tilling
lisa.tilling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista