östergötland

Skaplig turistsommar 2010

Turismen i Östergötland startade trögt i juni, men har sedan ökat så pass att sommaren ändå blivit relativt god. Flygvapenmuseum står för den största framgången.

– Genom kontakter med turistbyråer så vet vi att det var en ganska seg start när det var dåligt väder, men sen har det hämtat sig rätt så bra, säger Charlotte Magnusson på Östsvenska turistrådet.

Flera inomhusaktivitetet har lockat många besökare den här sommaren.

– Nyöppnade Flygvapenmuseum har haft otroligt många besökare, 60 000 personer sedan i juni, och även Norrköpings Visualiseringscenter går väldigt bra, så många kanske har tröttnat på värmen, tror Charlotte Magnusson.

På Turistbyrån i Linköping säger man att det till och med gått uppåt för turismen i sommar. Där ser man en ökad skara utländska turister, bland annat från Spanien och Italien. I Fyrudden i Gryt rapporterar man något färre båtar i skärgården, medan Vadstena Camping har haft fler gäster än vanligt.

Och så finns det en ökning som förvånar Turistrådet lite grann:

– Vi har sett att stadsvandringar och guidningar har varit väldigt populära i sommar.

Men Charlotte Magnusson på Turistrådet är också självkritisk på en punkt:

– Problemet är ofta att man har guidningar bara på svenska. Där behöver vi göra mycket mer.

Reporter Gustaf Larsson
gustaf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista