Östergötland

Diakonen: ”Det är ren utpressning”

Nu kommer reaktioner på att tvångsavvisningarna från Sverige ökat kraftigt de senaste åren. Diakonen Jan Johansson i Linköping anser att svenska myndigheter sysslar med utpressning.

– Jag blir väldigt ledsen. Jag känner att det vänder sig i magen faktiskt.

Sveriges Radio Östergötland berättade i morse att antalet asylsökande som tvångsavvisas från Sverige ökat med 30 procent sedan 2007.

Ett bättre samarbete inom den svenska polisen är en förklaring till att avvisningarna ökat. Men Jan Johansson, som varit diakon i Linköping i 30 år, är kritisk och kallar myndigheternas sätt att jobba för utpressning.

– Handläggaren säger tillexempel ”lämnar du Sverige frivilligt eller ska vi överlämna ärendet till polisen?” Eftersom de allra flesta är så livrädda för att återvända så försöker de gå under jorden. Den där frivilligheten är inte frivilligt, det är ren utpressning, tvång.

Migrationsverket har som mål att i år lämna tiotusen avvisningsärenden till polisen. Jan Johansson tror att det kommer leda till över tusen gömda flyktingar här i länet.

Petter Ahnoff

Reporter
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista