Norrköping/Valdemarsvik

CUF efterlyser privata arbetsförmedlare

Centerpartiets ungdomsförbund protesterade idag utanför arbetsförmedlingarna i Valdemarsvik och Norrköping.

Enligt CUF behöver Arbetsförmedlingen behöver konkurrens om arbetslösa ska kunna matchas med jobb som passar dem. De beskriver arbetsmarknaden som "ett skämt".

– Vissa kanske inte tycker att det bästa sättet att söka jobb är att gå till Valdemarsviks arbetsförmedling två dagar i veckan och sen inte få någon hjälp, vissa kanske skulle tycka att det var bättre att gå till arbetsförmedlingen på kvällen. säger Lisa Holmgren, distriktsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund i Östergötland.

– För det finns jobb och det finns folk som söker jobb men nånstans i den här matchningen så blir det fel, och jag tror att om man borde skulle öppna upp för andra aktörer, för alla vill inte ha samma sak, säger hon.

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, förmedlar varje arbetsförmedlare i Sverige lite drygt nio jobb per år. Det tycker Centerpartiets ungdomsförbund är för lite. De tror att privata arbetsförmedlare som specialiserar sig på olika typer av arbeten skulle vara bättre på att matcha sökande med arbetsgivare.

Men Benny Berglöw, arbetsförmedlingschef i Norrköping, menar att mycket av det arbetsförmedlingen gör inte går att se i siffror.

– Bland annat så samarbetar vi med ett antal olika privata aktörer redan idag, som har till uppgift att hitta jobb åt arbetssökande och vi förser dem med folk hela tiden. Sen har vi många andra åtgärder som leder till arbete men inte syns direkt i statistiken, bland annat de som går vidare från praktik till en anställning, antingen på samma ställe eller ett helt annat ställe, säger han.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista