Östergötland

Cyklar för cancersjuka barn

I morse samlades cyklister utanför Universitetssjukhuset i Linköping för att delta i Ride of Hope, ett cykellop som genomförs till förmån för cancerforskningen. Loppet fortsätter sedan genom länet under dagen.

– Cykelloppet startades i lördags nere i Lund och sen under nio dagar kommer vi att cykla till målet som är på Gärdet i Stockholm på söndag. En totalsträcka på 129,3 mil, säger Billy Ydefjäll från Barncancerfonden.

Hur många följer med på ett sådant arrangemang?

Vi räknar med att vi får ungefär 700 starter och totalt har vi 28 personer som kör alla etapperna, så de gör ett fantastiskt jobb, säger Billy Ydefjäll.

Syftet med loppet som genomförs för tredje året, är att samla in pengar till barncancerfonden. Det är också ett sätt att väcka lite mer intresse för cykelsporten.

– Loppet i sig har fått en fantastisk stämning och prägel som innebär att detta är ett lopp där man inte bara cyklar med benen utan också med hjärtat, säger Billy Ydefjäll.

Gary Fleming, initiativtagare som själv deltar i loppet, berättar om idén som föddes när han själv drabbades av cancer år 2002 och 2003.

– Jag lade fokus på något annat för att inte fokusera på sjukdomen. Jag bestämde mig för att cykla Vätternrundan till förmån för cancerfonden. Mitt under cellgiftsbehandlingen cyklade jag 30 mil och sedan dess har jag velat kombinera mitt cykelintresse med att ge pengar till cancerforskning, säger Gary Fleming.

Hittills har cyklisterna samlat in 362 650 kronor på sponsorer och anmälningar. 

Peter Bengtsson
peter.bengtsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista