Landstinget

Ingen skattehöjning för alliansen

Idag presenterade den borgerliga alliansen inom landstinget sin framtida politik. Fokus ligger på att förbättra kvalitén och tillgängligheten inom vården.

Trots att landstinget lider av ett stort ekonomiskt underskott vill alliansen inte se några skattehöjningar.

I maj hade länets sjukvård ett underskott på 94 miljoner kronor, tio miljoner mer än vid samma tid förra året. Men de borgerliga landstingspolitikerna vill inte höja landstingsskatten för att få ordning på ekonomin.

– Det vore direkt kontraproduktivt, säger Marie Morell (M), landstingsstyrelsens ordförande.

– Det som vi tycker är tråkigt med en höjd skatt är att det motverkar att människor etablerar sig i Östergötland. Vi vill hellre att vi skapar en tillväxt så att fler är med och betalar till den gemensamma kassan, säger Morell.

De borgerliga landstingspolitikerna vill göra personalen mer delaktig och bland annat lägga över mer administrativt arbete på kontorspersonal. Det skulle göra att vårdpersonalen kan ägna mer tid åt patienterna och administrationen skulle, enligt politikerna, då kunna bli mer effektiv och billigare.

Alliansen vill också i samarbete med universitetet starta ett vårdlogistiskt centrum som bland annat skulle kunna ta fram metoder för att förbättra kommunikationen mellan vårdpersonal och patienter.

– Det är sällan själva sjukvården blir fel, utan det är istället i kommunikationen mellan personalen eller med patienten. Ett vårdlogistiskt centrum skulle korsbefrukta sjukvården med logistiken för att hitta någonting spännande som ingen har prövat förut, säger landstingsrådet Christian Gustavsson (M).

Hur skulle ett vårdlogistiskt centrum finansieras?
– Det får vi diskutera med universitetet, men vi är angelägna om att få igång en sådan här verksamhet, så det är klart att vi är angelägna om att bidra, säger Gustavsson.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista