Mer sprit i Motala då Svensk vodka utökar

Företaget Svensk vodka i Motala ska fördubbla sin personalstyrka och utöka produktionen med en destillationsanläggning.

För några år sen gick Motalaföretaget Svensk vodka i konkurs och köptes upp av ett annat företag i Stockholm. Idag finns sex anställda på Svensk vodka i Motala. Nu planerar företaget att bygga en destilleringsanläggning ihop med nuvarande produktionsenheten i Motala. Personalstyrkan ska fördubblas och företaget ska flytta till en av de lediga företagsfastigheter som finns i kommunen efter de senaste årens företagsflytt och nedläggningar.

I kommunhuset är man glad över satsningen i Motala. Kommunalrådet Johan Andersson har i ett brev till företaget garanterat att det ska finnas kylvatten i den omfattning som efterfrågas. Och det är tre gånger så mycket som Svensk vodka gör av med idag, vilket ger en del frågor som måste lösas. För företaget vill antingen tappa kylvattnet direkt från Vättern och sen släppa tillbaks det åtta grader varmare i sjön. Men det reser miljöfrågor och dessutom är Vättern klassat som intressant miljö av EU-anknutna samarbetet Natura 2 000. Andra alternativet är att släppa tillbaka kylvattnet till reningsverket, men där kan rent vatten ställa till problem ihop med det som SKA renas. Så än återstår flera frågetecken kring utökningen av Svensk vodkas produktion i Motala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".