Linköpingsstudie stoppar Premier Leauge

En svensk studie om skador bland fotbollsspelare gör nu att engelska fotbollsförbundet inför ett vinteruppehåll i Premier Leauge. Studien, som Linköpings universitetet och UEFA gjort, visar att skaderisken är betydligt högre om man spelar under vintermånaderna.

- De som inte har vinteruppehåll har en fyra gånger högre skaderisk under de sista två månaderna under säsongen jämfört med spelare som haft ett speluppehåll, säger Jan Ekstrand, professor i idrottsmedicin i Linköping och som också tillhör den medicinska kommittén inom UEFA, det europeiska fotbollsförbundet.

Forskarna har undersökt spelarna i bland annat Manchester United och Arsenal. Resultatet har presenterats för bland annat Englands förbundskapten, Sven Göran Eriksson. Det har nu lett fram till att klubbarna i Premier Leauge får låta spelarna vila under vintern.
- Under de kommande två åren ska ett vinteruppehåll införas, sannolikt i januari, säger Ekstrand.

Om några månader startar fotbolls-EM i Portugal och forskarna  fortsätter då sin studie.
- Problemet är att EM och VM kommer så tätt inpå till exempel Champions Leauge och de andra ligorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".