Östergötland

Färre granbarkborrar i skogen

Granbarkborrarna har minskat i antal i år jämfört med tidigare år, det visar Skogsstyrelsens inventeringar av baggen.

Orsaken är en minskad tillgång på föda. Dessutom kan den ökade förekomsten av rovinsekten myrbaggen ha en viss påverkan.

– Det har regnat ganska mycket så det är inga större fångster, konstaterar Mattias Sparf skogskonsulent på Skogsstyrelsen när han tömmer feromonfällor i skogen vid Borensberg.

I de tre fällorna som lockar granbarkborrarna till sig genom att sända ut attraktiv doft finns inte många granbarkborrar. Totalt är trenden den samma, antalet fångade granbarkborrar i år är färre än tidigare. I juni var det hälften så många jämfört med samma period 2009.

– Det är betydligt mycket mindre, säger Mattias Sparf.

Vad beror minskningen på?

– Vi har nått toppen på barkborrehärjningen, den är på väg att krascha nu den här populationen. Vi börjar närma oss någon form av normal tillstånd här. Så förhoppningsvis om vi inte får några nya stormar så ska vi väl betrakta det här som ett delvis avslutat kapitel.

Mattias Sparf säger också att granbarkborrens fiende - myrbaggen - har ökat och det kan vara en förklaring till minskningen.

– Ja rovinsekterna framförallt myrbaggen har kommit i fatt och blivit många till antalet också det gör att de kan äta mer granbarkborrar och det gör att vi kortar av den här processen lite grann, säger Mattias Sparf.

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista