Åtvidaberg

Lång pendling upprör busspassagerare

Åtvidabergsbor som pendlar med expressbuss har fått det sämre sedan färre bussar trafikerar centrala Åtvidaberg.

– Man är ganska trött, när man får gå dubbelt så långt hem, säger busspassageraren Ingegerd Kalm, som måste gå flera kilometer per dag.

Sedan mitten av juni går inte längre buss 30 in i Nygård och centrala Åtvidaberg något som retat upp många av pendlarna. Istället finns det en anslutningsbuss som åker runt och lämnar av folk vid resecentrum där expressbussen till Linköping tar vid.

Men anslutningsbussen går bara morgon och kväll och för de som vill åka till eller från Åtvidaberg på dagtid blir det problem.

– Det går ju an när jag kan cykla. Men när det är halt så blir det jobbigare, säger Ingegerd Palm.

På Östgötatrafiken förstår man kritiken men lägger ansvaret på kommunen som inte vill ha in expressbussarna i centrum.

– Vi kan bara rätta oss efter det som våra ägare tagit. Tyvärr blir det så att vissa blir drabbade, säger Stefan Wallin, trafikchef på Östgötatrafiken.

Ett annat alternativ är att ta buss 530, men den tar betydligt längre tid eftersom den stannar vid ett stort antal hållplatser. Kommunen planerar en ny hållplats för expressbussarna som kommer lösa problemet för vissa resenärer, då skulle också anslutningsbussen tas bort.

Ingegerd Kalm i Åtvidaberg vågar inte tro på kommunens löften.

– Jag tror inte på något förrän jag sett det.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista