Brist på prao-platser oroar studievägledare

Prao-platserna i grundskolan är för få och för ensidiga. Arbetsgivarna måste ta ansvar för framtidens anställda och släppa in eleverna och skolan måste ändra i sina studieplaner. Det kräver Norrköpings 12 studie- och yrkesvägledare i grundskolan nu i ett upprop

Norrköpings Kommun skickar praktikförfrågningar till 1500 arbetsgivare varje vår och höst. Bara 500 bryr sig överhuvudtaget om att svara och av dom säger ungefär hälften ja. Det innebär att praktikplatserna oftast finns inom vård. utbildning och service, inte inom t ex hantverksyrken och tillverkningsföretag.

Bristen på kunskap om många yrken får elever att satsa på det som syns och hörs i radio och tv och då kommer det att fattas folk på viktiga områden i framtiden, säger P-O Malmgren, studievägledare på Mosstorpsskolan i Skärblacka. Företag som satsar på gymnasiepraktikanter är för sent ute säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".