Pensionspapper en dyster läsning

I dagarna dimper nya oranga kuvert ner i brevlådan för att berätta hur stor den framtida pensionen blir. För en del blir det en dyster läsning, där värdet på fonderna gått ner.

Den allmänna pensionen delas upp i tre delar inkomstpension,för vissa garantipension och en liten del sätts av till premiepensionen. Premiepensionmyndigheten, PPM, får ta emot cirka 800 samtal om dagen varav hälften av dom handlar om det organga kuvertet. Det som inte finns med i beskedet är om man har en tjänstepension och privatsparande.

Karin Eklöf, kontorschef på Föreningssparbanken i Norrköping, tycker inte att kunderna är speciellt intresserade av pensionsfrågor.

Det är femte gången Försäkringskassan och PPM skickar ut beslut, värdebesked och prognoser över den framtida ålderspensionen. Kanske är det så att vi alla behöver en påminnelse om att det är dags att ta tag i framtiden som pensionär.

För utvecklingen att hushållen inte bryr sig om pensionsfrågan är något som oroar kontorschefen Karin Eklöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".