Norrköping

Demokratins historia på stadsmuseet

I morgon inviger Norrköpings stadsmuseum utställningen Demokrati - valet är ditt! Den handlar dels om hur Sverige historiskt blev en demokrati och dels om vad demokrati egentligen är.

– Vi tar det kanske för självklart idag att vi har demokrati, säger intendent Anders Karlin på museet.

Utställningen består av två delar. Dels handlar den om historien om hur Sverige blev en demokrati och dels är det en mer resonerande del om vad demokratis är, vad det finns för villkor och förutsättningar.

I själva utställningshallen hänger transparenta plastband i olika färger ner från taket, och de bildar en slags ridåer som avgränsar olika små rum som man kan gå emellan, genom banden. Dessa olika utrymmen delar av utställningen, men ger också ett litet fysiskt motstånd när besökaren rör sig i lokalen.

Under hela utställningsperioden kommer flera olika aktörer att medverka i form av bland annat organisationer och föreningar.

Vid flera tillfällen kommer också politiker i Norrköping vara på plats för exempelvis debatter inför det kommande valet.

Utställningen, som öppnas i morgon, pågår till den 9 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista