Komjölk kan öka risken för diabetes

En tidig introduktion av komjölk kan öka risken för diabetes. Det tror forskare, som i dagarna samlas i Linköping för att diskutera en pågående studie om komjölks-proteinets betydelse för utveckling av sjukdomen.

Johnny Ludvigsson, professor vid Hälsouniversitetet, säger att amning ser ut att minska risken för diabetes och att det ser också ut som om en tidig introduktion av komjölk ökar risken. det finns också djurförsök som visar på samma resultat.
En stor del av befolkning har den genetiska risken att få diabetes typ 1, dvs insulinberoende barndiabetes. Men det är bara barn vars föräldrar el syskon har sjukdomen, som ingår i studien.
Totalt ska 8000 barn runt om i världen delta och 250 av dom finns i Sverige. Bland de 10 kliniker som deltar i landet ingår både Norrköping och Linköping.
Nyfödda barn får sitt navelsträngsblod undersökt och de som har läggningen för diabetes typ 1 erbjuds delta i studien. Om den sen visar att det verkligen finns ett samband mellan komjölksprotein och diabetes typ 1 måste åtgärder vidtas, säger Johnny Ludvigsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".