Östergötland

Rekordlåg spannmålsskörd

Spannmålsodlare i Östergötland är oroliga för att hela skörden ska regna bort. I Sverige blir troligen årets skörd den sämsta på 15 år enligt en prognos från Jordbruksverket. 

Enligt Jordbruksverkets prognos hamnar skörden på 4,8 miljoner ton i år. Det är en nedgång med åtta procent från förra året. Peter Borring länsordförande i LRF räknar med att nedgången i Östergötland kommer att ligga kring 15 procent.

– Den dåliga våren gjorde att vi hade sämre förutsättningar vid starten på vissa håll i Östergötland säger Peter Borring.

Orsaken till det dåliga utfallet är i första hand dåligt väder.
Gustav Isaksson spannmålsodlare i Östra Harg berättar hur säsongen sett ut.

– Det började redan i vintras först ingen tjäle, sedan kom vi till våren då var det väldigt blött så det blev det grunda rötter på grödorna. Sedan kom torkan och då fanns det inga långa rötter som kunde suga vatten och sen regnar det när vi ska tröska.

Det här påverkar priset. Duger inte vetet till bröd och istället går till foder eller etanol förlorar bonden i dagsläget 20 öre per kilo. Det innebär en förlust på 60 000 kronor för en lantbrukare som har 300 ton spannmål.

Gustav Isaksson är orolig för att skörden ska regna bort helt.

– Ju mer det regnar desto mindre går det att fånga upp och det som ligger ner blir inte värt någonting säger Gustav Isaksson.

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista