Patienter riskerar avvisas. Foto: SVT Bild

Akut behov av läkare i intensivvården

Det saknas hundratals läkare och sjuksköterskor inom intensivvården. Patienter som behöver vård riskerar att avvisas. Det visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren har gjort av landets universitets- och regionsjukhus. På Universitetssjukhuset i Linköping är situationen akut.

Narkosläkaren Bror Gårdelöf i Linköping brukar börja sina jourpass med att be en bön om att det inte ska komma in en svårt sjuk patient.

– Om vi får in en svårt sjuk patient så vet jag inte var jag ska lägga den patienten för vi har inga resurser. Jag brukar beskriva det som att det hittills har gått på Guds försyn. Jag vet inte hur många gånger jag har jobbat på ett sådant sätt så att en patient faktiskt har gått att skriva ut så att man i princip har spelat fia med knuff med patienterna, säger narkosläkaren Bror Gårdelöf.

Det är inte bara akutvården som drabbas. Det händer att cancer- och ryggoperationer måste ställas in eftersom patienterna inte kan få den intensivvård de behöver efter operationen.

I takt med att befolkningen åldras och vårdbehovet ökar borde intensivsjukvården öka sin kapacitet. I verkligheten är det tvärtom. På de flesta av landets sjukhus är intensivvårdsplatserna för få. Det beror på brist på personal, framför allt sjuksköterskor. Totalt i landet saknas 200 intensivvårdssjuksköterskor. Det som krävs är att arbetsvillkoren ändras, enligt Bror Gårdelöf.

– Man får jobba kanske var tredje helg som sjuksköterska och tycker att man får för dåligt betalt. Då kanske man väljer ett annat jobb som sjuksköterska där man inte har lika hårda arbetsvillkor men får ungefär lika bra betalt, säger Bror Gårdelöf, narkosläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".