Olika lagtolkningar om biltvätt

Kommunerna gör olika tolkningar av miljöbalken när det rör biltvätt på gatan. I Norrköping finns till exempel inget som säger att man inte får tvätta bilen på gatan.

Det kan tyckas harmlöst att spola av bilen efter vintern på gatan eller vid sin tomt och en och annan enskild bil har kanske inte har så stor betydelse men problemet är enligt miljöinspektören Fredrik Lönneborg att när många personer gör det blir det en hel det föroreningar som kommer ut.

Olja, asfaltsrester, metaller och partiklar rinner rakt ut i naturen. När gifterna kommer ut i vattnet tas det upp av fisk och andra organismer och kan göra stor ekologisk skada. Men trots det här finns det ingen lag som säger att man inte får tvätta sin bil på gatan eller gör det det?

Vissa kommuner har skrivit i sina lokala föreskrifter att man inte bör tvätta bilen på det viset men det hela är en fråga om hur miljöbalken tolkas.
I Norrköping anses det tillåtet, men inte lämpligt. I Mjölby däremot anser miljöskyddsinspektör Peter Arnesson att det inte är tillåtet, men ännu har ingen bötfällts.
Hur många det är som tvättar bilen ute på gatorna vet inte Fredrik Lönneberg i Norrköping men han tror att det är en hel del.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".