Lysingskolan i Ödeshög överfull

Lysingskolan i Ödeshög är överfull av elever eftersom kommunens alla sjätteklassare också går på skolan. Betygsgenomsnittet har sjunkit och nu har politikerna beslutat att sjätteklassarna från och med i höst ska gå kvar i sina bygdeskolor och börja i Lysingskolan först i sjuan.

Men en politiker i kommunen har överklagat beslutet, som nu blivit ett fall för länsrätten.

För sju år sen beslöt Ödeshögs barn- och utbildningsnämnd att alla barn i kommunen som skulle börja i sexan skulle flytta från sina landsbygdsskolor och in till Lysingskolan i centrala Ödeshög, eftersom barnen var så få. Nu, sju år senare, har barnkullarna blivit större och idag går drygt 320 elever på skolan som egentligen bara har plats för 280 elever.

Betygsgenomsnittet på Lysingskolan har sjunkit sen sexorna kom dit. Elever, lärare och föräldrar har gett underbetyg i flera enkäter om arbetsmiljön som gjorts. Och nu har barn- och utbildningsnämnden gett kritikerna rätt. Så från och med i höst får tolvåringarna istället gå kvar i sina bygdeskolor ett år till. 

Men beslutet gillas inte av två av barn- och utbildningsnämndens ledamöter. En av dem har överklagat beslutet till länsrätten. Överklagandet gäller bland annat att ärendet inte ska ha MBL-behandlats och att det strider på flera punkter mot Ödeshögs kommuns skolplan. Länsrätten håller på att utreda anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista