Volontärer på Arbetets museum i pilotprojekt

Sen drygt ett år tillbaks har Arbetets Museum i Norrköping engagerat ett 20-tal ”frivilligarbetare” i sin verksamhet.
Det hela ingår i ett pilotprojekt som fem museer i landet är med i, och som ska testa gränserna för hur museerna kan använda frivilliga krafter i sitt arbete.

Arbetets museum och ytterligare fyra museer i landet provar sen ett år tillbaka gränserna för hur man kan samarbeta mer med frivilliga krafter.
Utan att för den skull göra jobb som betald personal annars skulle göra. I Norrköping är det ett tjugotal personer, ungefär hälften invandrare, som är med i det så kallade volontärprojektet. De träffas var fjortonde dag för att planera de närmsta veckorna och sen finns de med i samband med olika utställningar eller som idag när man är med och hjälper påsklovslediga barn att göra vattenexperiment på museet.
I höst ska försöken på de fem museerna utvärderas och de bevakas med intresse av de inblandade fackföreningarna för volontärerna får inte göra jobb som de anställda annars skulle göra. Otto Ortega är projektanställd i volontärprojektet och tror inte att de frivilligas insatser hotar några jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista