Linköping stämmer företag i asfaltskartell

Linköpings kommun stämmer på egen hand dom företag som har ingått i den såkallade asfaltskartellen.

Konkurrensverket stämde tidigare dom elva företag som misstänkts för att i förväg ha gjort upp jobb och priser. Linköping kommun har betydligt högre skadeståndskrav än dom kommuner som samordnat sina stämningar via kommunförbundet därför stämmer man nu själva dom inblandade företagen.

Bakgrund:

STOCKHOLM (TT)

Fyra kommuner har hoppat av. Men sju stycken har bestämt sig för att gå vidare och stämma företag som misstänks ha ingått i asfaltskarteller.

- Vi räknar med att skicka in stämningarna den här veckan,

säger Hans Ekman, jurist på Kommunförbundet som samordnar kommunernas stämningar.

De sju kommunerna är Bromölla, Götene, Klippan, Kristianstad, Vaggeryd, Ulricehamn och Värnamo. De stämmer nu ett antal byggbolag på mellan en och åtta miljoner kronor vardera för att de blivit uppskörtade då de handlat upp anläggningsarbeten från företagen.

Två kommuner, Linköping och Tranås, har på egen hand stämt bolag i misstänkta asfaltskarteller. De ligger också på betydligt högre skadeståndskrav än de kommuner som går fram gemensamt.

Det var i mars förra året som Konkurrensverket stämde elvabyggföretag på totalt 1,6 miljarder kronor i konkurrensskadeavgift. Företagen misstänks ha gjort upp om jobb och priser och därmed skörtat upp främst kommuner ordentligt.

Målet mot de elva misstänkta byggföretagen är det största som Konkurrensverket hittills givit sig på. Börsnoterade Skanska, NCC och Peab riskerar böter på 1,2 miljarder kronor för sin roll i olagliga asfaltskarteller.

Målet mot de elva företagen kommer sannolikt att dra ut rejält på tiden. Ännu så länge har man knappt klarat av förpostfäktningarna i tingsrätten.Hans Ekman tror dock att kommunernas skadeståndskrav ska gå ett klara av snabbare.

- Vi tror att det här går att klara av oberoende konkurrensmålet, säger han om kommunernas stämningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".