Arenabolaget ensam finansiär av ishallen

I sommar ska Linköpings nya ishall och evenemangsarena stå färdig, men först nu står det klart hur mycket pengar Arenabolaget behöver för att komma igång. Arenabolaget behöver 20 miljoner kronor i startkapital och det blir Linköpings kommun som ensam får satsa de pengarna, trots kommunens dåliga ekonomi

Att bygga själva arenan kostar 220 miljoner kronor. Det är kommunens fastighetsbolag som står för byggkostnaden. Ishockeyklubben och Arenabolaget ska står för hyran. Men det krävs ytterligare investeringar i inredning och marknadsföring, för att hallen också ska fungera som evenemangsarena.

Arenabolaget bildades med ett aktiekapital på 100.000 kronor och det förslår inte långt. Bolaget har tidigare fått fyra och en halv miljon kronor i ägartillskott från kommunen. Nu behövs ytterligare 20 miljoner kronor. De pengarna ska bolaget få in genom en nyemission av aktier. Den enda köparen av aktier är Linköpings kommun, som köper aktier till ett överpris. Det vill säga att kommunen betalar 20 miljoner kronor, för aktier som på pappret är värda sex och en halv miljon kronor. Det är alltså bara en tredjedel av summan som utgör det egentliga aktiekapitalet. Resten kommer att förbrukas som ett startkapital för att slå sig in på den stenhårda evenemangsmarknaden, mitt under pågående lågkonjunktur.

Kommunen står alltså ensam för hela riskkapitalet. Linköpings ekonomidirektör Jörgen Öckinger säger till Radio Östergötland att det har varit väldigt bråttom med uppbyggnaden av Arenabolaget och att det inte har funnits tid till att hitta privat kapital. Det finns ingen som står i kö för att få satsa pengar, säger han vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".