Antalet anmälda brott minskade dramatiskt i Åtvidaberg

Det har varit lugnare än vanligt för polisen i Åtvidaberg i början av året. Antalet anmälda brott under första kvartalet var avsevärt färre än under samma period förra året.

Mest minskade antalet inbrott. Det här kan bero på att en handfull hårt kriminella personer sitter i fängelse eller på behandlingshem, säger närpolischefen Lennart Lundberg.
Hela 42 procnet färre så kalllade ”synliga brott” anmäldes till Åtvidabergspolisen under första kvartalet i år jämfört med samma period 2003. Alltså brott som polisen tror sig kunna få syn på och komma åt.
Framför allt är det antalet anmälda inbrott som har minskat.
Bilinbrott från 53 till 14 stycken och andra inbrott, t.ex. i sommarstugor, förråd eller liknande mer än halverades från 40 till 19.
Anmäld skadegörelse gick ner med en tredjedel. Även anmälda narkotikabrott och misshandelsfall minskade.
Men om det här till stor del beror på en handfull kriminella som för tillfället sitter i fängelse eller på behandlingshem så kan ju lugnet bli tillfälligt.
Men närpolischefen Lars Lundberg säger att nyrekrytering till de kriminellas skara i Åtvidaberg är väldigt liten och att ungdomsbrottsligheten är låg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista