Kyld mat till äldre med eget boende

I Norrköping föreslås att den mat som distribueras till äldre personer som har eget boende ska övergå från att vara varm till att vara kyld. Den ska också levereras endast en gång i veckan i stället för som nu varje dag. Förändringen har diskuterats sen förra året och på onsdag ska Vård- och omsorgsnämnden ta upp förslaget.

I dag levereras 900 varma lunchportioner dagligen i Norrköping. De flesta lagas i kommunala kök och Sandbyhovsköket står för 3/4. Att leverera maten kostar ca 34 miljoner kr per år. Det är svårt att hålla maten varm hela vägen från tillagning till den enskildes köksbord och lång varmhållningstid försämrar matens kvalitet.

Nu föreslås att färdiglagad kyld mat ska levereras. Den behåller näringsvärden och vitaminer i upp till 3 veckor. Matleveranserna behöver då bara genomföras en gång i veckan. Mathållningen både billigare och bättre anser utredarna. Mikrovågsugn eller vattenbad för värmning av maten ska lånas ut.

Personal med arbetsskada eller funktionshinder ska kunna arbeta med transproterna. Men det är oklart när förändringen genomförs. Sandbyhovsköket, som ska ta över hela tillagningen, behöver utrustning för att kunna leverera den kylda maten. Dessutom påpekas i underlaget för beslutet att många bedömningar av kostnaderna är osäkra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista