Biogasanläggning smyckas med konst

En procent av byggkostnaden för den nya biogasanläggningen i Linköping ska användas till konstnärlig utsmyckning av byggnaden. I dag presenterades tre förslag.

I Linköping byggs det för fullt på en ny biogasanläggning i Kallerstad. Där ska kommunens 65 biogsdrivna bussar tankas och servas iframtiden. I juni anläggningen vara klar, ett bygge som kostat 135 miljoner kronor. 1% av pengarna är avsatta till konstnärlig utsmyckning.

I dag presenterades tre förslag för kollektivtrafiknämnden i Linköping. Monika Gora har gjort en bubblande, glänsande skulptur som man kan klättra och åka kana på. Små bergstoppar i rostfritt stål som reflekterar ljuset. Hon har tänkt i förädling och förändringstermer när hon skapat monumentet kallat Metamorfos som är 6m långt, 6m brett och 2m högt.

Lars Englund har skapat ett verk kallat sextett, som består av sex stycken asymmetriskt rörliga skulpturer som kanske lite liknar ett vindkraftverk.

Leif Elggren, bördig från Linköping, vill göra något han kallar Kallerstadsmonument. Tre stenblock i svart granit, ca 3 m höga, blankpolerade som speglar med inblästrade kungakronor förgyllda med bladguld. Elggren lekte ofta vid Stångebromonumentet och på Kallerstadtippen när han var barn och nu vill han på nåt sätt hylla platsen med ett eget monument.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista