Svårt för frigivna fångar

Livet för de dömda i Sverige har blivit avsevärt svårare de senaste tio åren, visar en ny studie från Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping. Bara en av fyra får ett fast jobb.

Det har talats mycket om situationen på fängelserna den senaste tiden. Men även utanför murarna fortsätter problemen för de dömda.

Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping har jämfört situationen för dom fångar som lämnade fängelset i oktober 2002 med dom som frigavs tio år tidigare.

Läget har blivit avsevärt sämre. Bara 25 procent av de som lämnade fängelset 2002 hade ett fast jobb. Tio år tidigare var den siffran 39 procent.

Även antalet fångar som hade bostad vid frigivandet har sjunkit kraftigt. Medan andelen missbrukare ökat. En förklaring är att det är ett annat och hårdare klientel på anstalterna nu än var det var i början av 1990-talet.

Kriminalvårdsstyrelsen föreslår nu en rad förändringar. Bland annat vill man ge fler permissioner, mer frigång och fler överföringar till öppen anstalt under slutet av strafftiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".