1 av 2
Sedan mötte dom en häst. Han var klädd i blommig väst. ur Kattresan
2 av 2
Ivar och Eva Arosenius,i huset Västra Lund i Åby 1906, Göteborgs universitetsbibliotek
Norrköping

Konstnärskapet som fortsätter inspirera

På Norrköpings Konstmuseum visas en stor del av konstnären Ivar Arosenius verk upp i en ny utställning. Arosenius kanske mest kända verk är boken Kattresan.

– Han är spännande på så otroligt många sätt, säger museichefen Helena Persson.

Hon berättar att Ivar Arosenius gjorde många illustrationer både satirteckningar och skämtteckningar och att målningarna ofta är väldigt innehållsrika.

– Ibland skulle man vilja ha ett förstoringsglas för att kunna se alla fantastiska detaljer. Han har också betytt väldigt mycket för konstnärer under hela 1900-talet och fram till idag.

Ivar Arosenius levde ett hektiskt liv och var under året 1906 bosatt i Åby utanför Norrköping. Ett år som fick stor betydelse för hans skapande bland annat eftersom hans dotter föddes då.

I utställningen visas ett 100-tal verk som är inlånade från flera svenska museer och privatpersoner. Det är teckningar, porträtt, skildringar av barn och hem och sagoberättelser.

Den kända barnboken Kattresan som Arosenius gjorde till sin dotter Lillan fick han själv aldrig uppleva utgivningen av. Han led av blödarsjuka och dog 1909, bara 30 år gammal.

Norrköping Konstmuseum kommer under hösten att ha skapande verkstäder tillsammans med en annan känd serietecknare, Ulf Lundkvist, som också inspirerats av Arosenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista