Foto: Lars Pehrson/Scanpix
ödeshög

Plan för vindkraft får kritik

Vindkraftsmotståndarna i föreningen Rättvis vind är inte alls nöjda med den vindkraftsplan som miljö- och byggnämnden i Ödeshög fattat beslut om.

De anser bland annat att formuleringarna i planen är alltför vaga och Rättvis vinds ordförande Hans Ström hoppas nu att planen ska stoppas i kommunfullmäktige.

– Det är ett urvattnat förslag jämfört med det vi förespråkar, för det första skriver man bör och det ger ju utrymmer för tolkningar, säger han. 

Enligt planen bör ett vindkraftverk inte ligga närmare ett bostadshus än 1000 meter.
Föreningen tycker att avståndet till närmaste bostadshus ska vara tio gånger vindkraftsverkets höjd. Ett vindkraftverk på 150 meter skulle då hamna en och en halv kilometer från närmaste bostadshus.

Vindkraftsplanens bullergräns på 40 decibel vid närmaste bostad är inte heller tillräcklig. Rättvis vind anser att det borde vara 35 decibel vid fastighetsgräns.

Beslutet är så färskt att Rättvis vind ännu inte bestämt vad man ska göra. Men på något sätt ska föreningen gå vidare.
Hans Ström hoppas att nya politiker som väljs in i Ödeshögs kommun ska ändra beslutet efter valet.

– Vi hoppas på en återremittering av ärendet från fullmäktige till bygg- och miljönämnden och förhoppningsvis blir det ett nytt gäng politiker som kommer att ta ställning efter nyår säger Hans Ström.

Johan Gustafsson

Reporter
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista