Ifrågasatt permission

Mannen dömdes 1998 till rättspsykiatrisk vård för ett brutalt dubbelmord. I februari i år sade länsrätten nej till den överläkare som ville bevilja mannen obevakad permission i Norrköping. En månad senare säger samma domstol ja till permission i Vadstena.

- Anmärkningsvärt, säger chefsåklagare Torsten Angervåg till Norrköpingstidningarna. Han hoppas nu att kammarrätten ska sätta stopp för permissionerna.

I februari 1998 påträffades kropparna efter ett knivmördat Norrköpingspar på Vikbolandet. Den morddömde, då 27 år, kände paret som hade hjälpt honom då han i unga år fått drogproblem.

Han hade tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård och visat aggressiva tendenser. Denna gång dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att läkarna inte kan besluta om permissioner. Det avgör länsrätten.

I februari i år begärde dock chefsöverläkaren vid Vadstenaklini ken tillstånd att få besluta om den morddömdes permissioner i Norrköping. Länsrätten sade nej. Mannen överklagade men kammarrätten i Jönköping fastställde att mannen inte skulle få fri permission i Norrköping.

- Man tog hänsyn till allmänhetens skyddsintresse. Det är precis vad man måste göra, säger Torsten Angervåg till morgontidningarna i länet.

Men när samma typ av förfrågan kom gällande Vadstena sade länsrätten ja. Torsten Angervåg tycker att det är anmärkningsvärt att två domare kommer till så olika beslut med bara en månads mellanrum. Dessutom har rätten inte redovisat varför man ändrat inställning.

- För mig är det ingen skillnad om han vistas i Norrköping eller Vadstena. Det tar ju bara en timme mellan städerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".