Ödeshög

KD och Ödeshögspartiet vinnare i valet

Det är fortfarande oklart hur Ödeshög kommer att styras efter valet. Kristdemokraterna i Ödeshög fick drygt 30 procent av rösterna. Frågan är om KD får med sig hela den borgerliga alliansen i ett fortsatt  styre. Valets stora förlorare är Socialdemokraterna som halverar sina mandat. De flesta rösterna ser ut att ha gått till nystartade Ödeshögspartiet.

– Jag tycker att de gjort fel när det gäller åldringsvården och alltihop. Så jag är sosse men ändå har jag inte röstat på Socialdemokraterna på riktigt utan jag har gått med som hoppat av, säger en kvinna i Ödeshög.

Kjell Gauffin är Socialdemokraternas ordförande i Ödeshög:

– När vi delade på oss i våras och de bildade eget. Då visste vi att vi skulle förlora väljare. Men istället har vi fått en stabil egen organisation som vi har jobbat med under våren.

Kjell Gauffin tror att en del av partiernas olika besked i Ödeshög om hur vindkraftverk ska placeras har varit avgörande i valet för många. Om Kristdemokraternas stora framgång från drygt 22 till nästan 31 procent av rösterna säger han så här:

– Vi vet att KD gått bäst i Sverige i Ödeshög och det är bara att gratulera.

I kommunhuset har kommunstyrelseordföranden Magnus Oscarsson, kristdemokrat, idag fått många gratulationer och glada tillrop:

– Jag tänker mig att vi ska försöka få en alliansledd regering i Ödeshög

Med vilka partier?
– De som vill vara med

Ni bjuder in alla?
– Ja, absolut. Vi har haft alliansledd regering här i fyra år. Det har varit lite knackigt men nu tar vi nya tag. Det viktiga är att vi har en stark regering i vår kommun.

Ett annat parti med framgång i valet är Ödeshögspartiet som fick drygt 15 procent av rösterna.

– Ja men det är roligt att det kanske är några som försöker få ordning och göra något med byn.

Raina Medelius

Reporter
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista