Malin Baryard ligger fyra i världscupfinalen

Vid andra dagen av världscupfinalen hästhoppning i Milano igår så avancerade Malin Baryard, trots ett nedslag och missad omhoppning. Malin ligger nu på en fjärdeplats i tävlingen som avgörs i morgon.

Fredagen var dagen då det gick tvärtom för svenskarna i världscupfinalen i hästhoppning. Rolf-Göran Bengtsson, besviken 21:a i torsdags, blev sexa.
Malin Baryard, bra femma i torsdags, var en av många som missade omhoppningen och delade på åttondeplatsen. Ändå, med den komplicerade matematik som förvirrar tillvaron i världscupfinalen, så avancerade Malin Baryard totalt. Nu är hon fyra.
-Det var väl bra, tyckte hon efter fredagsrundan.

Butterfly Flip var fortfarande lite spänd under fredagen, men inte alls som i torsdags.
-Hade det varit så så hade det här inte slutat så här bra, sade Malin i mobilen till TT.

Fredagens bana var stor och krävande. -Det var högt och klurigt. Det syns ju på resultaten, det var många som rev, konstaterade Baryard.

Själv fick hon sina problem på sista hindret i en maffig trekombination. Där föll bommarna som kostade henne chansen till omhoppning. Å andra sidan var det fler än Baryard som hade det svårt på banan. Ur hennes synvinkel var det dessutom ”rätt” ryttare som rev. De flesta var sådana som låg längre bak i resultatlistan.

Hennes bekymmer är att Meredith Michaels-Beerbaum, tyskan som så när snodde segern i Europafinalen från Malin, var en av de som inte bara klarade en felfri grundomgång utan också red bra i omhoppningen.
-Det ser inte ut som om hon skulle riva fler hinder i den här finalen, sade Baryard.

Det måste hon om svenskan ska hinna i kapp henne. Baryard har sex fel upp till Michaels-Beerbaum och finalens stora överraskning så här långt, Bruno Brouqsault, Frankrike. Fransmannen vann fredagsklassen, Michaels-Beerbaum var trea.
-Fransmannen och hans häst är ett riktigt kämpaekipage, sade Malin. De kan inte räknas bort. Sex fel innebär två rivningar, söndagens båda rundor rids ju utan möjlighet till tidsfel.

Rolf-Göran Bengtsson på Mac Kinley är delad tia inför söndagen. Han har allt upp till fjärde plats totalt inom ett nedslag. Skåningen gladde sig åt den felfria grundomgången men svor över dubbelrivningen i omhoppningen.
-Hade jag bara rivit en gång hade jag legat tre placeringar bättre, konstaterade han.

En av rivningarna tog han på sig själv. Han kunde välja fem eller sex galoppsprång in mot tredje hindret i omhoppningen och valde det sistnämnda, precis som i grundomgången.
-Det hade nog varit bättre med fem språng, nu kom vi för nära. Men det är lätt att säga så här i efterhand.

Men det viktigt var ändå känslan av att kunna avancera i listan igen, efter torsdagens 21:a plats.
-Grundomgången kändes väldigt bra. Även ryttarmässigt, det blev bra lösningar på de problem som fanns, sade Rolf-Göran Bengtsson.

Världscupfinalen gör paus under lördagen, då det är Grand Prix-hoppningen med möjlighet till saftig segercheck i stället.