Folkpartiet håller riksmöte i Linköping

Hela helgen pågår Folkpartiets riksmöte på Konsert & Kongress i Linköping och det har visat sej att det finns en klyfta mellan partiledningen och många andra i partiet vad det gäller en övergångsregel för arbetstagare från de nya EU-länderna.

Folkpartiet ska fortsätta ta politiska risker, ”våga gå före och säga kontroversiella sanningar”, enligt partiledaren Lars Leijonborg. Han tror att talet om att han tappat sin liberala kompass snart går över.

Leijonborg, som igår talade inför 600 kommunpolitiker på partiets riksmöte i Linköping, medger att folkpartiets förslag om en övergångsregel för arbetstagare från de nya EU-länderna har skapat ”turbulens” i partiet.

Kritikerna, däribland en rad av partiets riksdagsledamöter, anser att regeln strider mot den liberala grundtanken om att inte diskriminera någon.
-Jag tror att den diskussion vi har haft i den här frågan inte upprepas i någon annan. Och jag tror alla respekterar den övertygelse jag har, sade Leijonborg på en pressträff efter talet.
-Vi är i hög grad ett enigt parti som fortfarande lever i glädjen från vår stora valframgång (2002) och planerar väldigt offensivt för framtiden, tillade han.

Folkpartiet vill ha en övergångsregel, som går ut på att arbetssökande och arbetstagare som kommer hit från de nya EU-länderna ska visa att de kan försörja sig.
-Om alla ska omfattas av våra stödsystem kommer till sist ingen att kunna göra det. Vi måste våga stå för att den som kan arbeta ska arbeta och att den som vill komma hit som arbetskraftsinvandrare, men inte hittar något arbete i längden inte kan få stanna, sade Leijonborg i talet.

Men fp röstar på onsdag i riksdagen nej till regeringens förslag om övergångsregler. Enligt fp-ledaren är det alltför omfattande och sätter upp hinder för arbetssökande. Statsminister Göran Persson har varnat för att de partier som röstar nej får bära det fulla ansvaret om det blir problem.

Lars Leijonborgs taktiska resonemang är att folkpartiet då ganska lätt kommer undan kritiken för att ha bidragit till situationen.
-Alla vet då att vi hade ett alternativ genom vårt förslag.

Talet var till delvis ett försvarstal mot dem som sagt att han har tappat sin liberala kompass, är för taktisk och pragmatisk.
-Men det är värre än så, jag tror på det jag gör och jag är övertygad om att den förnyelse av vår politik som pågår är absolut nödvändig, om vi ska bli en viktigare kraft i svensk politik, sade han.

Han listade nio politikområden där nya tankar behövs för att Sverige ska klara förändringarna i den globaliserade världen. Det handlade om höjt bistånd, skärpt kamp mot terrorism, Nato-medlemskap, mer EU-samarbete i en union där också Turkiet och Bosnien ingår samt frihandel och en utveckling av kärnkraften.

Det rör även invandring, skolan och tillväxten. Leijonborg sade att kravlöshet inte ska vara ett kännemärke för liberalismen och att partiet genom åren smittats av socialdemokratiskt tänkande. I invandringspolitiken har det lett till en ”snällism” som har varit till skada. Folk ska bygga sin egen framtid och inte ses som hjälplösa objekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista