VM-kval i Speedway i Motala

Igår hölls årets första speedwaytävling på Platensstadion i Motala. Det rörde sej om VM-kval och de närmare 1 800 i publiken fick se en jämn och tät tävling.

Peter Karlsson från Luxo Stars tog första platsen och går tack vare det direkt till semifinal i VM.  Niklas Klingberg, som bland annat kommer att köra för Piraterna i Motala i år, tog sig också vidare, men till en kvartsfinal.

Peter Karlsson, Luxo Stars, visade att gammal är äldst i det svenska GP-kvalet i speedway. Han vann på 14 av 15 poäng i lördagens tävling i Motala och tog första steget mot nästa års GP-serie och slipper dessutom kvartsfinalen i kvalet.

Vägen till GP-serien i speedway 2005 är knepig. Bara två platser står på spel eftersom antalet förare i GP ska minskas i framtiden. Men Peter Karlsson har som säsongens stora individuella mål att återta sin plats i GP-serien. Karlsson inledde med en andraplats bakom David Ruud men tog sedan full pott i sina fyra avslutande heat.

-Det var faktiskt nervöst, första tävlingen i Sverige för året och jag har åkt lite mindre än vanligt under försäsongen. Egentligen stämde det inte speciellt bra för mig med inställningarna men de andra hade nog ännu större problem. Skönt att det gick så bra, säger Karlsson.

Karlsson kommer att åka sin kvalsemifinal i belgiska Heusen Zolder den 20 juni. Övriga förare som gick vidare åker kvalkvartsfinaler. David Ruud och Niklas Klingberg kör i slovenska Krosko den 8 maj, Stefan Andersson och Antonio Lindbäck i polska Zielona Gora den 9 maj, Stefan Dannö och överraskningen Niklas Aspgren i tjeckiska Slany den 22 maj.

Tävlingen i Motala bjöd på en del överraskande resultat. Varken Fredrik Lindgren eller Peter Ljung som nominerats till kommande helgs GP-tävling på Stockholms Stadion lyckades ta sig vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista