Tiomila avgjord i blöta Kolmårdsskogar

Efter drygt 13 timmar i skogarna i Kolmården sprang det norska herrlaget Halden på söndagsmorgonen in som segrare i årets Tiomilaorientering.

Norrmännen gick i mål drygt tio minuter före det finska laget Kalevan Rasti. Trea blev Södertälje-Nykvarn som gick i mål cirka 18 minuter efter det segrande norska laget.

Bästa östgötska lag blev OK Denseln från Skärblacka på en tjugoförsta plats.

Damtävlingen avgjordes redan igår. Förra året fixade schweiziskan Simone Niggli-Luder förstaplatsen i Tiomila åt finländska Turun Suunistajat. Igår sprang hon åter hem segern i den klassiska orienteringstävlingen. Fast för sin nya klubb Ulricehamn.
-Ända sedan jag kom till Ulricehamn har det pratats så mycket om att vinna Tiomila. Därför var det otroligt viktigt för mig att kunna fixa den här segern. Jag ville verkligen leva upp till förväntningarna. Både från klubbmedlemmarna och från alla andra idrottsintresserade i kommunen, säger Simone Niggli-Luder på svenska.

Redan före fjolårets Tiomila gjorde Ulricehamn klart med världens bästa orienterare Simone Niggli-Luder. När hon sedan vann Tiomila för Turun Suunistajat, fanns det drömmar i Ulricehamn om Tiomilaseger 2004. Nu hade ju klubben två av världens bästa orienterare - Jenny Johansson och Simone Niggli-Luder.
-Detta har naturligtvis påverkat tjejerna. Speciellt de som skulle komplettera Jenny och Simone. Men vi har jobbat mycket med den mentala biten, säger klubbens lagledare Karin Öhlin och skrattar.

Det blev en dramatisk tävling i Kolmårdens skogar. När Ulricehamns tre inledande tjejer Stina Grenholm, Martina Fritschy och Alexandra Vejedal hade sprungit låg klubben först på 23:e plats, drygt fem minuter efter täten.
-Men jag var aldrig orolig utan kände att det skulle kunna gå att komma i kapp, säger Jenny Johansson, som gjorde ett praktlopp på näst sista sträckan.

Hon förde upp sitt lag till andra plats, en minut och 43 sekunder efter ledande Hakarpspojkarna. På den sista sträckan var det sedan dags för Simone Niggli-Luder att visa klassen. Hon sprang både fort och rätt. Vid varvningskontrollen, tre kilometer från mål, var hon i ledningen. Ulricehamns segermarginal till tvåan Bäkkelaget från Norge blev en och en halv minut. Trea kom Hellas och fyra Hakarpspojkarna.