Lag om besöksförbud används inte

Den skärpta lagen som gör det möjligt att förbjuda män som misshandlar sin partner att vistas i det egna hemmet - används inte.
Siffror från Brottsförebyggande rådet och Rikspolisstyrelsen visar att sedan lagen trädde i kraft i september förra året och till årsskiftet polisanmäldes över 7.400 fall av kvinnomisshandel, men i bara sju fall beslutade åklagare om så kallat särskilt besöksförbud.

I september skärptes lagen om besöksförbud och gjorde det möjligt att förbjuda män som misshandlar sin partner att vistas i det gemensamma hemmet, så kallat särskilt besöksförbud. Men lagen används inte.

Från september till och med årsskiftet polisanmäldes 7 411 fall av misstänkt kvinnomisshandel, men bara i sju fall fattade åklagare beslut om särskilt besöksförbud, enligt uppgifter från Brottsförebyggande rådet och Rikspolisstyrelsen, skriver Svenska Dagbladet.

Gunilla Westny, föreståndare på kvinnojouren Kvinnohuset i Norrköping är kritisk till att lagen inte används mer.
-Problemet är att de inte vet var de ska göra av mannen. De tycker synd om mannen trots att det hittills alltid är kvinnorna som fått lämna det gemensamma hemmet vid misshandel, säger hon till tidningen.

Också Jyno Gyllander från studieförbundet Sensus, som också arbetar med hotade kvinnor i Norrköping, är kritisk:
-Jag har diskuterat det här med polisen och de menar att om det inte finns grund för att gripa mannen måste de ordna en bostad till honom, annars blir han ännu mer aggressiv och våldet riskerar att accelerera om han förbjuds vara hemma. Därför avstår de från att använda lagen.

Angela Beausang, tidigare ordförande för landets kvinnojourer och nu konsult i juridiska kvinnofridsfrågor, säger att åklagare och domare behöver mer utbildning i de här frågorna. Hon anser att misstänkta kvinnomisshandlare borde gripas, anhållas och häktas oftare än i dag, i syfte att få bort männen från bostaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista