speedway

Fortsatta frågetecken kring elitserien

Trots gårdagens olika beslut i Svemo gällande elitserien i speedway nästa säsong, är inte alla förutsättningar helt klara. Även om det bara kommer bli åtta lag som får köra i serien, behöver inte det betyda att det bara blir sju hemmamatcher. Det säger Leif Fredriksson, styrelseledamot i Svemo:s rundbanesektion.

Beskedet från Svemo har väckt olika reaktioner. Vargarnas lagledare Peter Jansson oroas bland annat av att det blir färre hemmamatcher med bara åtta lag. Men enligt Leif Fredriksson pågår diskussioner om hur serien ska utformas. Exempelvis kan alla lag komma att få köra tjugo matcher, vilket alltså innebär tio på hemmabana.

Ett annat beslut som har fattat är att det näst sista heatet, det första nomineringsheatet, ska slopas. Det betyder en ekonomisk besparing för klubbarna när man inte behöver betala två förare för att köra det heatet.

Nästa år kommer laguppställningen att bestå av sju personer istället för åtta. Även här finns det en ekonomisk aspekt:

– Den frivilliga åttan har ju mestadels följt med och kostat pengar även om han inte har åkt en meter, säger Leif Fredriksson på Svemo.

Vilka klubbar som kommer att köra i elitserien nästa år är inte klart i nuläget, men med största sannolikhet kommer både Motalalaget Piraterna och Vargarna från Norrköping att var med.

– Båda har ju klarat sin elitlicens för nästa år så om inget oförutsett händer, så kommer de vara med i elitserien, enligt Leif Fredriksson.

Hur slutspelet kommer att utformas 2011 är inte klart. Klart är däremot att det kommer att bli upp- och nedflyttning mellan elitserien och allsvenskan. Formerna för detta är dock inte klara.

På grund av reglerna för nästa år kom sent är datumet för övergångar och laganmälan framflyttat från första till sista november.