1 av 3
Branden på Norra Grytsgatan. Foto: Jessica Gredin /Sveriges Radio Östergötland
2 av 3
Ulf Lago, räddningsledare vid Räddningstjänsten i Norrköping
3 av 3
Foto: Björn Persson/WighsNews
Norrköping

Komplicerat släckningsarbete

Den brand som sent igår kväll bröt ut i det gamla industrilandskapet i Norrköping visade sig vara svårsläckt. Sent in på onsdagseftermiddagen pågick släckningsarbetet.

Arbetet med att släcka branden på Norra Grytsgatan i Norrköping har pågått sedan sent igår kväll.

– Den har varit ganska svår att släcka. Det är ju plåttak på det här huset och ett plåttak brinner det inte igenom utan det måste man lyfta bort, säger räddningsledaren Ulf Lago. 

Under förmiddagen inleddes arbetet med att lyfta av taket för att komma åt brändhärdar inne i byggnaden.

– Vi har en kran på plats som vi använder för att lyfta takdelar så att vi kommer åt, sa brandingenjör Samuel Andersson på räddningstjänsten vid lunchtid idag. 

Det var vid 23-tiden som det började brinna i den äldre fastigheten i det gamla industrilandskapet i Norrköping. Enligt räddningstjänsten började branden troligen i eller i närheten av en container och spred sig sedan utmed fasaden och in i byggnaden. Vad som orsakade branden är dock ännu oklart.

–  Vårt fokus har legat på att släcka det här. Orsaker och sådant får vi ta sedan, säger Ulf Lago.

Redan efter några timmar i natt trodde man sig ha branden under kontroll. Vid 02-tiden gjorde man dock en kontroll med hjälp av värmekamera inne i byggnaden och upptäckte då att det fortfarande brann i en takfot på vinden.

Sedan gick allt väldigt fort. Branden flammade upp på nytt och byggnaden övertändes så snabbt att rökdykarna fick lämna den och det offensiva släckningsarbetet avbröts,

Istället fick man inrikta sig på att försöka förhindra att elden spred sig till de omkringliggande byggnaderna.

Branden orsakade kraftig rökutveckling. Röken har legat som ett täcke över delar av staden under natten och morgonen och strax innan klockan 03 i natt gick en varning till allmänheten ut.

Räddningstjänsten bedömer i nuläget att omkring en tredjedel av byggnaden är totalförstörd.

– Den är helt utbränd, säger Samuel Andersson.  

Den eldhärjade byggnaden ligger helt nära det det nyöppnade Visualiseringscentret. Det ska ha klarat sig utan skador, men har ändå varit stängt under dagen. Även det närliggande Plusgymnasiet med runt 200 elever har varit stängt idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".