Pol Pot på march. Foto: AP
linköping

På middag med Pol Pot

På Östergötlands Länsmuseum i Linköping invigdes i veckan en utställning som handlar om att vi ibland väljer att se det vi vill se, istället för att ta in verkligheten. Utställningen heter På middag med Pol Pot och pågår fram till den 19 december.

På middag med Pol Pot är producerad av Forum för levande historia och handlar om att se det man vill se, dvs om ett selektivt seende färgat av ideologisk övertygelse, grupptryck och tidsanda, något som är lika aktuellt nu som då. Museipedagog Lena Lindgren berättar mer om utställningen:

– Den handlar framför att om selektivt seense, om hur svenskar och omvärld tolkar det som hände utifrån de glasögon de har på sig i den tiden, och väljer att se det de vill se istället för vad som faktiskt hände.

Svensken Gunnar Bergström var en av de få som fick tillstånd att besöka landet. Tillsammans med en delegation på ytterligare tre personer, däribland Jan Myrdal, bjöds han in av de röda khmererna. De såg nästan inga skjutvapen, inga fängelser och inget mördande. De missade alltså ett av historiens värsta massmord, berättar Lena Lindgren:

– Han fick åka en rutt med en tolk, ingen av de som åkte pratade landets språk, och de fick åka en rutt som var bestämd. Och de ville se det de trodde på, att man kunde skapa ett idealsamhälle på kortaste möjliga tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".