Foto: Ingvar Karmhed / Scanpix
Finspång

Gravida blev diskriminerade

Försäkringskassan gjorde sig skyldig till diskriminering när fyra gravida kvinnor nekades sjukpenning, det har hovrätten nu slagit fast.

En av de fyra berörda är en kvinna från Finspång. Hon arbetade inom äldreomsorgen och fick stora problem med sin rygg under sin graviditet. När hon var i sjunde månaden blev hon till slut sjukskriven, men då vägrade Försäkringskassan att betala ut sjukpenning.

I likhet med tingsrätten har nu hovrätten slagit fast att det rör sig om diskriminering. Däremot sänks det skadestånd som utdömdes i tingsrätten, från 50 000 till 15 000 kronor vardera för de fyra kvinnorna.

Hovrättens dom är glädjande, tycker Marie Nordström, jurist på DO, som har drivit målet.

– Det är en mycket bra dom. Hovrätten anser att det är utrett att Försäkringskassan beaktade den bakomliggande orsaken, alltså graviditeten, när de nekade sjukpenningen. Den praxis som finns inom EG-rätten säger att om man missgynnas av skäl som rör graviditet så är det könsdiskriminering. Det är en viktig princip, säger hon.

Försäkringskassan anser dock inte att man gjorde fel i de aktuella fallen, utan bara följde lagstiftningen. Enligt lagen räknas inte graviditet i sig som sjukdom och ger därmed inte automatiskt rätt till ersättning, enligt försäkringsdirektör Birgitta Målsäter.

Hon säger också att Försäkringskassan troligen kommer att överklaga hovrättens dom.

FAKTA: DO DRIVER 18 FALL

Diskrimineringsombudsmannen (DO) driver sammanlagt 18 fall där kvinnor med graviditetsrelaterade besvär har nekats sjukpenning. Enligt Försäkringskassan rör det sig om normala graviditeter och inte om sjukdom. Men DO hävdar att kvinnorna har missgynnats på grund av sitt kön och att en man med samma besvär skulle ha beviljats sjukpenning. Stockholms tingsrätt gav DO rätt i fyra fall i november 2009. Domen fastställs nu av hovrätten. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".