1 av 2
Arbetet på brandplatsen fortsätter under dagen. Foto: Tahir Yosef / SR Östergötland
2 av 2
Norrköping

Släckningsarbetet fortsätter

Den brand som bröt ut i Norrköping i tisdags kväll är fortfarande inte helt släckt. Enligt räddningstjänsten kommer släckningsarbetet att pågå till sent ikväll.

Branden i den gamla industribyggnaden på Norra Grytsgatan i Norrköping visade sig vara riktigt svårsläckt. Sedan sent i tisdags kväll har räddningstjänsten varit på plats i industrilandskapet och brandplatsen är fortfarande avspärrad.

– Nu är det inga brandhärdar, men det glöder fortfarande på många ställen. Man ser inga lågor, men det ligger mycket isolering och annat brännbart och glöder och det kommer vi inte åt, säger Niklas Uneram, styrkeledare vid räddningstjänsten.

Han berättar också att man, med hjälp av en kranbil, nu ska lyfta bort all bråte som finns kvar inne i den utbrunna byggnaden så att bara ytterväggarna blir kvar.

Räddningstjänstens målsättning har hela tiden varit att förhindra att branden sprider sig till omkringliggande byggnader. Det har man lyckats med, men under en period i tisdags natt var det nära, berättar Niklas Uneram.

– Då när det brann igenom tak och fönster och allting var ju risken jättestor att den skulle sprida sig. 

Orsaken till att det inte blev så, säger han, var att man snabbt beslutade sig för att inte lägga så mycket kraft på att släcka branden utan istället inrikta alla resurser på att försöka skydda de intilliggande byggnaderna.

Finns det fortfarande risk för att den kan sprida sig?

– Så länge vi finns kvar här är nog risken ytterst mininal. Men om vi skulle lämna brandplatsen skulle det säkert torka upp till slut och då skulle det börja brinna igen. Så vill vill försöka släcka så fort som möjligt. Mycket också för att företagen runt omkring här ska kunna dra igång sin ventilation.

Både under gårdagen och idag har det nyöppnade Visualiseringscenter C, som ligger helt nära den utbrunna byggnaden, hållit stängt. I morgon räknar man dock med att ha öppet som vanligt.

– Vi har inte fått några skador vare sig på byggnationer eller utrustningar. Däremot har vi stängt ner vår ventilation för att inte riskera att få in rök eller andra partiklar som kan störa vår känsliga utrustning, säger chefen Anders Ynnerman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".