Omdiskuterat fostertest stoppat

Universitetssjukhuset i Linköping har slutat använda en omdiskuterad metod för att upptäcka missbildningar hos foster. Nacksvullnadsmätning ingår nämligen inte längre i det basutbud som landstinget erbjuder gravida kvinnor.

- Våra beslutsfattare i landstinget anser det inte motiverat, säger Ann Josefsson på kvinnoklinken i Linköping.

I Linköping har man i flera år använt en internationell utvärderad metod men som inte utvärderats i Sverige för att upptäcka missbildningar hos foster. Det går till så att man i ett ultraljud tidigt i graviditeten mäter nacken på fostret.

Downs syndrom och andra kromosomavvikelser kan visa sig sig när fostret är tolv veckor gammalt, genom att det just då finns en svullnad kring nacken. Ser man en nacksvullnad så gör läkare en riskbedömning och kvinnan erbjuds fostervattensprov.

För att göra testet idag krävs det remiss från läkare eller att man bekostar provet själv. Det finns olika uppfattningar om nacksvullnadsmätning inom sjukvården i landet.

I Sverige har en stor studie genomförts i bland annat Stockholm och Malmö för att se om det är en säker metod och den håller nu på att utvärderas. Fostervattensprov erbjuds kvinnor över 35 år eller kvinnor med ärftliga genetiska sjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".