Thomas Säfström Foto:Lovisa Gelin SR Östergötland
Östergötland

Många grisproducenter väljer att sluta

Efter år av dålig lönsamhet och ökade krav på grisproducenter i form av certifiering och djurskyddsdeklaration väljer flera att sluta med sin produktion.

Lantbrukaren Thomas Säfström utanför Borensberg är en av dem.

– Jag har tappat lusten med det, nu får det vara slut säger Thomas Säfström.

Thomas Säfström har drivit smågrisproduktion sedan 1980-talet med en besättning på 420 suggor. Men nu har han bestämt sig för att avveckla och är i full gång med att tömma stallarna. 35 procent av Sveriges Grisproducenter har valt att inte certifiera sig och slutar alltså med grisproduktion.

– Det kan vara att man känner sig mera övervakad med de här griscertifieringarna och kontroller men jag ser för egen del positivt på det och ser det som ett instrument att kunna använda för att kunna hålla lagarna och hålla en god djuromsorg, säger Thomas Säfström.

Annika Bergman är ordförande för Sveriges grisföretagare.

– Det är oerhört sorgligt att vår stränga svenska djurskyddslag ska göra att det är svårt att producera grisar i Sverige.

Vidare säger hon att Sverige har tappat en miljon grisar på tolv år och dessutom har konsumtionen ökat med en halv miljon grisar.

– Att tappa marknadsandelar i ett växande segment är oerhört alvarligt och jag tycker det är oerhört tråkigt att inte det Svenska goda djurskyddet får en större uppmärksamhet, säger Annika Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".