östergötland

Sociala företag är Östsams recept

Samhället vinner på att hjälpa människor att starta företag och etablera sig på arbetsmarknaden, det är slutsatsen i en rapport som regionförbundet Östsam presenterade idag.

Genom att starta flera så kallade sociala företag kan många arbetslösa bli självförsörjande, det säger Sven-Inge Arnell på Östsam som har varit med och tagit fram rapporten:

– Ett hinder är att när man ska starta en sådan här verksamhet så börjar man ju från ett läge där det inte finns några kunder, där det inte finns några intänkter och där det är väldigt mycket svårare att få lån så att man har ett startkapital. Sedan ska man ju helst också hitta uppdrag som man kan leva på, konstaterar Sven-Inge Arnell.

Enligt utredningen kostar utanförskapet och arbetslösheten i Östergötland årligen omkring tio miljarder kronor. Men rapportförfattarna menar att det finns enkla och redan beprövade metoder som kan hjälpa både samhället och de individer som står utanför arbetsmarknaden. Och lösningen enligt de kallas för Sociala företag, där medarbetarna startar nya företag och äger företagen eller är delaktiga och driver dem tillsammans.

Rapportförfattarna anser att det redan finns flera lyckade exempel båda i Sverige och utanför landets gränser på sociala företag, och nu är det dags för kommunerna, arbetsförmedlingen och försäkringskassan i länet att bana väg och hjälpa de sjuka och arbetslösa att komma in på arbetmarknaden Och utifrån kommunernas intresse är Sven-Inge Arnell optimist:

– En försiktigt optimistisk bild är ju att vi inom något år skulle kunna fördubbla antalet företag och därmed både antalet anställda och platser som finns, för de som är i verksamheten för att arbetsträna, eller får praktik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".