Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Länsstyrelsen har utfärdat eldningsförbud i hela Östergötland.
Östergötland

Nya poliser räddar liv genom samtal

Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Östgötapolisen har utrustats med en särskild styrka bestående av förhandlare. Det är specialutbildade poliser som genom samtal ska rädda personer i kris och lösa gisslansituationer. På kort tid har gruppen lyckat stoppa flera självmordsförsök i länet.

Förhandlare är ett nytt verktyg inom Östgötapolisen för att motverka våld i polisernas vardag. Ett antal poliser har fått genomgå en två-veckor lång utbildning och i våras togs den första gruppen i tjänst i länet.

Förhandlarens uppgift är att bland annat att försöka lösa hotfulla situationer utan att någon kommer till skada. Allt genom att försöka samtala personen till rätta.

- Jag tror att alla personer vill bli sedda och bekräftade. Tar man sig tid så underlättar ju det situationen, det är ju faktiskt min enda uppgift att ta mig tid och lyssna och tala med den här personen, säger Emillie, en av Östgötapolisens nya förhandlare.

Det vanligaste uppdraget, cirka 85 procent av fallen, handlar om att förhindra självmord. Övriga ärenden rör sig om både förhindra våld vid gripanden och lösa gisslandraman. Hittills har man varit framgångsrik i varje ärende och tanken är nu att utbilda fler förhandlare i länet.

- Det har fungerat väldigt bra. Man kan inte misslyckas med att försöka, framförallt när det gäller suicidbenägna. Har de bestämt sig så har de, men man har gett dem en möjlighet att kunna ventilera problemet och kanske se andra möjligheter, säger Emillie.

Hur lätt är det att få igång ett samtal med en person som är under stor press eller benägen att ta sitt eget liv?

- Vissa personer börjar prata med en gång, andra kan man få prata med i tomma intet i fem-tio minuter innan det blir ett svar. Men det gäller att ha tålamod och inte ge upp. Hitills har alla svarat, säger Emillie.

Metoden har funnits i Sverige sedan slutet av 90-talet och introducerades först hos Stockholmspolisen. Men ursprunget är hämtat från USA.

- Det var i början av 70-talet som polisen i New York märkte att man fick väldigt många skadade poliser och skadade gärningsmän vid ingripanden och man ville ha ett alternativ mot att gå in med vapen och använda våld, säger Mikael, en av Östgötapolisens förhandlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".