Linköping

Nytt samarbete om samhällsbetalda resor

Kortare väntetider i bland annat färdtjänst och skolskjutsar. Det är förhoppningen när ett nytt avtal mellan kommunerna i Norrköping och Linköping och Landstinget idag börjar gälla.

Det är första gången Linköping, Norrköping och Landstinget enats om ett gemensamt avtal kring det som kallas samhällsbetalda resor. Avtalet har slutits med Samres AB, bland annat för att väntetiderna ska kunna hållas nere.

Kommunerna har skrivit in i avtalet med Samres att all personal ska ha god kunskap om geografin, ha god pedagogisk förmåga, förstå och kunna tala bra svenska. Samres beställningscentraler finns i Norrköping, Eskilstuna, Falköping, Chisinaui i Moldavien och Tartu i Estland.

– Det är mycket viktigt att beställningarna och resorna fungerar enligt våra avtal så att resenärerna får vad vi lovat, säger Rolf Edelman, kollektivtrafiknämndens ordförande i Linköpings kommun och Maud Ohlén, kollektivtrafiknämndens ordförande i Norrköpings kommun.

Fakta: Samhällsbetalda resor

Samhällsbetalda resor innefattar:

Färdtjänst, skolskjuts, närtrafik, kompletteringstrafik på landsbygden, stadsdelsbussarna och landstingets sjukresor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.