Mjölby

Misstänkt jäv ska utredas

Politiker i Mjölby kommun kommer nu att titta på fallet, där sonen till en högt uppsatt chef i kommunen fått jobb som projektledare. Det säger socialdemokraten Carina Jönsson.

– Det finns en beskrivning på en jävsituation, det här får vi ta och titta på i från Mjölby kommun, säger Carina Jönsson.

Som Sveriges Radio Östergötland berättade i morse så skriver Östgöta Correspondenten idag att chefen för utbildningsförvaltningen i Mjölby kommun, Ingela Appelsved, gett sin egen son chansen att tjäna kommunala pengar. Det genom att låta honom göra en förstudie som sedan ledde till att han blev projektledare i två års tid, med uppdraget att jobba med arbetslösa ungdomar.

Det ska handla om ett par miljoner kronor i projektpengar, som går till sonen och hans företag. Socialdemokraten Carina Jönsson, som är andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Mjölby kommun, säger att hon fått uppfattningen att Ingela Appelsveds son är anställd av organisationen Leader Folkungaland, och att Ingela inte haft något med hans projektanställning att göra, men att hon nu när hon läser tidningen känner att saker och ting måste redas ut.

Det tycker inte utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande, centerpartisten Christina Knutsson.

– Det här är en väldigt märklig historia. Alltså att det har blivit en historia av någonting som egentligen inte alls är någonting konstigt. Det här är ett Leaderprojekt, så Ingela är inte involverad i det här. Hennes enda inblandning är att han råkar vara hennes son, och jag sa till henne vid vårt första möte om det här, att se till att allting är vattentätt. Det får inte bli några konstigheter eller frågetecken kring det här framöver, utan allt ska vara transperent och ordentligt. Jag menar att det har varit det, säger Christina Knutsson.

Anna Björndahl Sveriges Radio Örbro
anna.björndahl@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".