1 av 2
Lundbergs vill riva ett äldre hyreshus och bygga nytt i kvarteret Spinnrocken i Norrköping. Foto: Lundbergs
2 av 2
Den nuvarande hyresfastigheten vid Hötorget i Norrköping. Foto: Lundbergs
Norrköping

Kritik mot rivning av hyreshus

Ett hyreshus vid Hötorget i centrala Norrköping ska rivas. Beskedet slog ned som en bomb för några av de boende. Hyresgästen Adam Tillberg är kritisk till hur fastighetsbolaget Lundbergs agerat.

– Jag tycker att det är för jävligt rent ut sagt. Man behandlar inte hyresgäster på det här sättet, när man innan lovat att huset ska stå kvar så... Nä, det är svårt att beskriva med ord vad man känner.

Adam Tillberg kunde inte föreställa sig i sin vildaste fantasi att huset han bor i skulle rivas. Byggnaden från 1940-talet ligger mitt i centrum på en äldre rivningstomt. Där, i kvarteret Spinnrocken, vill nu fastighetsbolaget Lundbergs bygga 140 nya hyresrätter.

Från början var det sagt att huset skulle stå kvar, men i veckan kom ett nytt besked. Enligt Lundbergs visade det sig svårt att behålla huset när nya byggnader ska uppföras på tomten.

På ett möte i veckan informerades de 25 hyresgästerna att huset ska rivas och ersättas med ett nytt. Informationen slog ner som en bomb, berättar Adan Tillberg. Han kunde själv inte vara med på mötet utan fick höra av grannar att huset ska rivas, och att han helst ska vara ute den sista januari. 

Enligt Adam Tillberg har han inte blivit erbjuden någon ersättningslägenhet. Han tänker inte ge sig i första taget för det är ett fint hus som det tidigare sagts skulle få stå kvar, säger han.

– Alla är ju helnöjda med den här fastigheten. Det är lugnt och tryggt och fina öppna spisar och bra balkonger. Vi försöker väl samla ihop oss oc så får vi se hur långt vi kan driva den här frågan.

Men Lundbergs dementerar att hyresgästerna måste lämna huset redan vid årsskiftet. Dessutom är bolaget skyldigt enligt lag att erbjuda de boende ersättningslägenheter, vilket man kommer att göra. De som vill kommer även att erbjudas lägenheter i de nya husen, berättar Roger Ekström, vice vd på Lundbergs.

– Man måste inte vara ute till årsskiftet utan det är siste mars, vilket betyder att det är sex månader från nu. Så vad vi gör är att vi prioriterar dem utifrån de vakanta lägenheter vi får in, de får välja först. Hittar de en lägenhet som passar hos oss så betalar vi samtliga kostnader kring flytten, säger Roger Ekström.

Anna Björndahl
anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".