Konferensanläggningen vid Pinnarps camping utanför Kisa totalförstördes i branden. Foto: Pelles Photo
Kinda

Svårt slå fast orsaken till Pinnarpsbranden

Polisen har nu inlett sin undersökning efter den häftiga branden på Pinnarps konferensanläggning utanför Kisa. Samtidigt ryker det fortfarande från glödhärdar i den utbrända byggnaden.

– Nu går jag runt och gräver bland resterna och fotograferar och letar spår, säger kriminalteknikern Christer Branthammer som inledde sin tekniska undersökning av brandplatsen nu på förmiddagen.

På grund av att byggnaden är så svårt skadad tror han dock att det kommer att bli svårt att slå fast en exakt brandorsak.

 – Man kan hitta indicier som kan peka åt det ena eller andra hållet, men någon exakt brandorsak tror jag inte jag kan slå fast.

Att den exakta brandorsaken inte går att slå fast betyder dock inte att det inte går avgöra om branden är anlagd. Det hoppas också    Christer Branthammer att han ska lyckas göra.

–  Det är lättare att komma fram till det än en exakt brandorsak. I och med att man kan utesluta en massa saker så blir det till slut inte så mycket kvar som kan ha anstiftat branden.    

Någon gång under den här veckan hoppas Christer Branthammer att han ska kunna ge någon form av besked.

Samtidigt är arbetet på brandplatsen långtifrån avslutat. Fortfarande ryker det från de många glödhärdar som finns under det nedrasade plåttaket och enligt Thomas Blixt, räddningschef i Kinda kommun, går det inte att släcka dem förrän taket lyfts bort.

– Just nu avvaktar vi polisutredningen. Vi bedömer ju att det inte finns någon risk för spridning, säger han.

Det var sent i lördags kväll som det började brinna i konferensanläggningen. Branden var häftig och räddningstjänsten har varit på plats fram till idag på morgonen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".