Åsa Byman Falck, kommundirektör, Eva Andersson, kommunalråd (S), Hans Revenhorn, stadsbyggnadsdirektör, kallade till presskonferens under eftermiddagen
Norrköping

Byggskandal i Norrköping

En tjänsteman på Norrköpings kommun kommer att polisanmälas misstänkt för att ha lurat kommunen på pengar. Pengar som officiellt användes för att reparera ett skoltak gick till omfattande renoveringar av tjänstemannens egen bostad.

Totalt handlar det om 200 000 kronor som tjänstemannen ska ha lurat till sig. Efter frågor från media angående byggprojektet på skolans tak har fallet uppmärksammats.

– Under arbetet med att titta på det och eventuellt förbereda ett besök med journalisten på taket har entreprenören kommit tillbaka till oss och sagt att det skett en felfakturering och att kommunen krediterats för det. En tid efter det så har en anställd kommit till sin närmsta chef och sagt att det har kommit material och byggtjänster till hans eget hus som avser det här beloppet, säger stadsbyggnadsdirektören Hans Revenhorn.

Kommunen är förtegen om omständigheterna kring ärendet där en kommunal tjänsteman på lokalförsörjningsenheten har låtit kommunen stå för byggkostnader på drygt 200 000 kronor. Pengar som skulle ha gått till reparationer av ett skoltak har istället gått till tjänstemannens eget hus.

– Det är oerhört allvarligt. Det är kommunens pengar som gått iväg och vi har ett väldigt stort ansvar. Vi har en omsättning på cirka 800 miljoner kronor och varje krona ska komma dit och ingen annanstans, säger Hans Revenhorn.

– Vi hoppas och tror att det är ett enskilt fall och en enskild händelse, säger kommunalrådet Eva Andersson (S).

Hur jobbar ni med det här nu?
– Sedan vi fick information i morse har vi dels beställt en oberoende utredning som kan gå till botten med det här. Det görs en polisanmälan under dagen och personen i fråga är avstängd från sitt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".