Foto: Göran Billesson/Landstinget
Landstinget

Mångmiljonförlust för landstingsbolag

Landstingets bolag Berzelius Clinical Research Center, BCRC, är i akut ekonomisk kris. Bolaget har gått dåligt i flera år och ser i år ut att göra en brakförlust på 10 miljoner kronor. Nu vill inte landstinget längre skjuta till mer pengar för att få verksamheten på fötter.

Landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M) anser att man nu måste agera.

– Ja, det är viktigt eftersom bolaget i princip inte har några uppdrag, utan bara blöder pengar och då kan man inte bara sitta stilla och vänta, säger hon.

BCRC, är ett landstingsägt bolag med 14 anställda. Företaget utför kliniska tester av nya läkemedel. Kunder är bland annat läkemedelsbolag.

Tanken är att bolaget ska göra en liten vinst eller i alla fall gå runt. Men företaget har gått knackigt ekonomiskt. Sedan bolaget bildades 2003 har det bara gått med plus under tre år.

Dessutom har de goda åren gett relativt små vinster. Förlusterna under de dåliga åren har varit desto större. Landstinget har fått skjuta till 8,5 miljoner kronor till bolaget mellan 2004 och 2009.

BCRC har haft svårt att skaffa nya kunder och i år ser bolaget ut att göra en förlust på 10 miljoner kronor. BCRC:s styrelse får nu i uppdrag att se vad man kan göra och senare i höst kommer landstingets politiker fatta beslut om vad som ska hända med bolaget. Men alternativen är få.

Enligt Marie Morell kommer bolaget antingen att avvecklas helt eller delvis, alternativt säljas. Möjligheten att bolaget blir kvar i landstingets regi som det ser ut i dag, är liten.

– För det har varit en skakig marknad för den här verksamheten, säger Marie Morell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".