Pressen på kvinnor att anpassa sitt utseende till sin ålder är stor visar ny forskning. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Linköping

Kvinnor tvingas klä sig efter sin ålder

En äldre kvinna som klär sig sexuellt utmanande eller försöker se yngre ut än vad hon är, anses vara patetisk. Det slår doktoranden Therése Persson i Linköping fast i en ny avhandling.

Therése Persson har i sin doktorsavhandling intervjuat kvinnor i åldrarna 6-99 år om hur kvinnor uppfattar sitt utseende i förhållande till åldern.

Hennes slutsats är att pressen är hård på att kvinnor ska anpassa både sin klädsel och hela sitt utseende till sin biologiska ålder, och att de som bryter mot de normerna döms ut.

– Jag är skakad av hur strängt vi ser på detta, säger Therése Persson.  Förväntningarna är så stränga på flickor och kvinnor i olika åldrar. Både på vad de ska intressera sig för och syssla med och hur de bör se ut och klä sig, och även på deras relationer till andra människor. Och det tar aldrig slut. Det är inte så att du en gång för alla hittar din stil, du måste hela tiden anpassa den till din ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".